Kanoner och kannibaler – om svensken som förändrade Fiji

Tro det eller ej men det var faktiskt en svensk som i slutet av 1700-talet bidrog till att Fiji blev till det rike det är idag. Diktonius Text har fått äran att tillsammans med författaren, honorärkonsuln på Vanuatu, Karl Valdebäck, ge ut den historiska romanen Kanoner och kannibaler. Boken bygger på mer än 40 års idog forskning och baseras på verkliga och dokumenterade händelser.

Det här är berättelsen om en historisk person som hamnade mitt i Söderhavets historia, mellan tiden då många gudar och andar fanns, kannibalism och stamkrig, och en övergångsperiod dominerad och formad av introduktionen av gevär. En generation senare kom kristendomen och ändrade återigen bilden men det är en annan historia. Den här biografiska romanen är skriven utifrån den tidens fakta, fångad i den våldsamma verkligheten om Charlie Savage, hjälte och skojare.

Huvudpersonen, Charlie Savage, har kallats “den första kolonisatören, ledaren och grundaren av staten Fiji”. Fram till idag har enbart korta brottstycken om hans fantastiska liv gått att hitta i litteraturen, utspritt i över 100 publikationer. Berättelsen i den här romanen innehåller delar av ursprungsbefolkningen genom samtida ögonvittnesskildringar. Alla är noggrant dokumenterade och refereras till i slutnoterna och i ett appendix. Mycket tid har lagts ner på att hitta och presentera den mest korrekta historien i dess sanna natur, där överdrivna och påhittade rykten och berättelser rensats bort.

 

Var med och hjälp till så att projektet blir verklighet

För att detta ska bli möjligt behövs bidrag till översättning från originalmanuskriptet som är skrivet på engelska, samt sättning och tryckning av detta otroliga verk.

Var med och se till att boken blir verklighet. Som tack kommer ditt namn (om du så önskar) stå med i boken och bidrar du med minst 500 kronor till projektet får du naturligtvis ett eget exemplar när boken är färdig!

 

Gör en inbetalning till Bankgiro: 5435-0814 (ange ”Kanoner” som meddelande)

Du kan även bidra till PayPal: ulf@diktonius.se (ange ”Kanoner” som meddelande)

 

Eller gör ett bidrag direkt

 

100 kr:
Bidra med 500 kr:
Bidra med 1000 kr:
Bidra med 5000 kr eller mer:
Vi hoppas att du är med och hjälper till att förverkliga denna otroliga historia!

Share